2. december – Mednarodni dan odprave suženjstva

Jutri, 2. decembra, obeležujemo Svetovni dan odprave suženjstva. Ob tej priložnosti bomo javno predstavili publikacijo Boj proti trgovanju z ljudmi v Sloveniji – pregled področja od 2001 do danes ter spregovorili o sistemskih pomanjkljivostih ter neurejenih področjih, zaradi katerih o dejanski odpravi suženjstva še ne moremo govoriti. Vabljeni!

2-december-mednarodni-dan-odprave-suzenjstva

2. december – Mednarodni dan odprave suženjstva

»Ko te nekdo zaklene v mrak in zaklene vrata in vrže ključe v morje, te pusti v črnini. Prihodnosti skoraj ne vidiš, ampak je vse le črno, tvoje želje do življenja več niso pomembne, saj sploh ne razmišljaš več kot oseba, ampak le kot ena stvar, brez pomoči, brez svojih pravic, brez občutka, brez duše, samo dihaš in živiš, ampak sploh nisi prisoten.«

Zapisano so besede ene naših uporabnic, ki je v varnem prostoru Društva Ključ – centra za boj proti trgovini z ljudmi prebivala v preteklem letu, izkušnja, o kateri govori, pa se ji je dogajala v letu 2014. Suženjstvo se še danes kaže v razmerah, v katerih živijo številne žrtve trgovine z ljudmi – ženske, ujete v krog prisilne prostitucije, deklice in dekleta, pa tudi mladi fantje, ki so prisilno poročeni, številni moški in ženske, izkoriščani za delo, beračenje, siljenje v izvajanje kaznivih dejanj. Vse te oblike izkoriščanja so prisotne ne le v svetu, pač pa tudi v vseh državah Evropske unije, tudi Sloveniji.

Slovenija v letošnjem letu obeležuje 15. obletnico boja proti trgovanju z ljudmi. 15. rojstni dan je 22. novembra praznovalo tudi Društvo Ključ. Veseli nas, da smo v 15 letih delovanja pomembno pripomogli k izboljšanju in razvoju storitev, namenjenih najranljivejšim, žrtvam trgovanja z ljudmi. Pomembni premiki se kažejo tudi v zakonodajnih spremembah, ki posledično prinesejo tudi več in več obsodilnih sodb.

Vendar pa naš boj še zdaleč ni končan, težko rečemo tudi, da je uspešen. Žrtve prav vseh oblik trgovanja z ljudmi namreč še vedno vse predolgo ostajajo ujete v krog izkoriščanja, predvsem zaradi izhodiščnih ranljivosti, zaradi katerih sploh padejo v kremplje trgovcev z ljudmi – revščine, dolgotrajne brezposelnosti, mladostniške naivnosti, želje po boljšem jutri. Ker so v begu iz težkih razmer pripravljeni verjeti vsem obljubam in sprejeti prav vsako ponudbo za delo.

Pomoč jim je premalokrat ponujena, možnosti za uspešno (re)integracijo in posledično preprečitev ponovne viktimizacije so omejene, storilci so premalokrat obsojeni in povpraševanje po storitvah, ki jih izvajajo žrtve trgovanja z ljudmi, ne usahne. Vse to so področja, kjer bo potrebno še veliko dela.

V petek, 2. decembra 2016, vas ob 12.00 vabimo v dvorano Skladovnica (Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Beethovnova 5, Ljubljana). Na tiskovni konferenci, ki bo trajala do najdlje 13. ure, bomo predstavili pomanjkljivosti in izzive na področju zaščite in skrbi za eno izmed bolj ranljivih skupin, dejanske in možne žrtve trgovanja z ljudmi, ter odgovorili na vsa vprašanja. Predstavili bomo tudi publikacijo z naslovom Boj proti trgovini z ljudmi v Sloveniji – pregled področja od 2001 do danes.

Govorci:

Katjuša Popović, Društvo Ključ

Marina Uzelac, Slovenska Filantropija

Marko Tanasić, Zveza svobodnih sindikatov Slovenije

 »Nihče ni svoboden, dokler niso vsi svobodni!« (Fannie Lou Hamer)